На всеки знак от зодиака съответстват тоналности и ритми, музикални жанрове и направления. Разбира се, дори и тези, родени под един знак, могат да имат различни музикални предпочитания. Ето общите характеристики на музикалното възприятие.

Овен

Избира музика под влиянието на страстите. Това не означава непременно определена ритмична музика, но със сигурност с нея ще се чувства уникален, несравним и неизбежно като цунами ще изрази страстите и личните си преживявания. С такива музикални композиции Овенът намира начин да изхвърли излишната си енергия. Това не означава, че Овните не се увличат и по други музикални стилове. Всички мелодии, в които има страст, налягане и енергия, със сигурност докосват музикалната душа на Овена.

Телец

За Телеца няма особено значение стилът на музиката. Чувствителен по природа, често обича да слушат различни мелодии. Основното за него е музиката да отразява настроението му. Затова Телецът може да стане страхотен музикант и да предаде настроението си на слушателите. Музиката винаги е изпълнена с драма и винаги отразява не само чувствата и желанията, но и дълбоко вътрешното преживяване на изпълнителя.

Близнаци

На този знак най-много подхождат смесени стилове. Факт е, че Близнаците са натури със собствени виждания за много неща, които са в състояние да представят свои собствени музикални парчета. Те могат да възпроизведат вълнуващо всеки тон.
Близнаците са в състояние да "родят" вечна музика, която може да бъде отличителен белег на цяла една епоха.

Рак

Те харесват мелодии, предизвикващи чувство на спокойствие и мир. Съмненията и желанията са два "демона", разкъсващи чувствителната природа на Рака толкова силно, че може за дълго да го извадят от коловоза. А музиката - това е един от най-сигурните начини да се върнат в състояние на спокойствие и безкрайна любов към света. Затова между представителите на зодията има велики музиканти, способни да създадат несравними произведения.

Лъв

Те възприемат музиката предимно като средство за самоизява и възможност да покажат своя талант. Може би затова има много музикални изпълнители и поп звезди, родени под знака на Лъва. Има и причина - природата ги награждава с изявени способности и талант и най-важното - те показват постоянство и воля да се развиват.

Дева

Представителите на Дева предпочитат музика, която ги кара да се замислят. Това може да бъде сложна история, разказана в класическия мюзикъл или модерна рок-опера. Освен това може да са любители и на рапа. Музиката трябва да предаде не само определено настроение, но и малка история, която те сами са преживели или би могла да им се случи.

Везни

Традиционно се смята, че предпочитанията на представителите на Везни обикновено са в областта на класическата музика. Това се дължи на факта, че Везните предпочитат да се придържат към определени правила на поведение, които вече са установени в обществото. Въпреки това няма много известни композитори Везни в миналото.

Скорпион

Хората от знака Скорпион имат огромен ентусиазъм и заразна енергия. Затова те обичат големи зали и музика на живо с много фенове. Музиката за Скорпиона може да бъде както горещи латино мелодии, така и съвременни песни в стила на хард рок. Въпреки това, те не харесват всеки музикален стил, всичко зависи от вътрешното настроение на тази зодия. Но ако Скорпионът стане ревностен фен на някой жанр, той ще му бъде предан до край.

Стрелец

Стрелецът винаги има мелодия в крак с времето. Смята се, че Стрелците имат предпочитание към сериозна музика, която определя посоката на живота на хората, или има някаква идеологическа основа. Въпреки че това не винаги е така. Музикалните изпълнители от тази зодия са наистина обичани от публиката, тъй като са много близки и разбираеми за хората. Репертоарът на Стрелеца не включва тъжни песни, защото те фундаментално вярват в музиката като движеща сила, която може да премести планини, а често и да я използват за развеселяване на себе си и другите. 

Козирог

По природа лидери, представителите на този знак имат склонност към музика със силна притегателна сила, с която да заразят и всички свои приятели и съседи. И колкото повече се вслушат в непозната музика на Козирога и танцуват на нея, толкова по-добре и по-комфортно ще се чувства той. Не е изненадващо, че в епохата на класическата музика под този знак са родени много творци на вдъхновяващи и обичани мелодии. Днес Козирози са известни DJ и хип-хоп изпълнители.

Водолей

По правило Водолеите обичат светлината и движението, за тях е музика, на която да се отпуснеш психически, пеейки и танцувайки. Всеки Водолей, дори и да не може да свири на китара, е в състояние да изкара няколко акорда. Или в екстремни случаи, да изсвири нещо на пиано, барабан или друг инструмент. Факт е, че музиката е в кръвта на Водолеите и затова се свързва с музикални инструменти много лесно. Те много тънко усещат настроението и винаги знаят как да създадат правилния музикален фон.

Риби

Рибите предпочитат лека и мелодична музика, която позволява да се разтопят и откъснат от ежедневните проблеми. С добър музикален вкус, Рибите лесно се превръщат в изтъкнати изпълнители и често игнорират социално приетите музикални вкусове, предпочитайки да бъдат себе си.