Тихо Брахе

Тихо Брахе

Имайки предвид живота му, можем да разгледаме Тихо Брахе като най-странния астроном в историята. Научните му постижения са на върха на луксозния живот, белязан от много сюрреалистични анекдоти и заради октомврийската инфекция. Той завърши на 24, 1601. Той беше доста важен астроном в историята.

Затова ще посветим тази статия, за да ви разкажем цялата биография и подвизи на Тихо Брахе.

Биография на Тихо Брахе

астроном Тихо Брахе

Тихо Брахе е роден на 14 декември 1546 г. в Кнудструп, Швеция. Син на личния съветник на краля, млад тихо Брахе е отгледан от чичо си Йорген Брахе по най-строгите стандарти. Чичо му искаше Тихо да продължи кариерата си в служба на монарха, затова той му даде солидна подготовка по латински хуманитарни науки и през 1559 г., на 13-годишна възраст, го изпрати в университета в Копенхаген, където чете книги и нова книга.. След една година в университета, на 21 август 1560 г. настъпва слънчево затъмнение, което оставя дълбоко впечатление на младия Тихо.

Въпреки че се премества в университета в Лайпциг, за да учи право, Брахе не спря астрономическите си наблюдения в нито един момент, и именно в един от тях той разбра - по време на съединението на Юпитер и Сатурн - че те са направили грешките, които е направил.

Това го притесни силно и той реши да проучи и промени тези прогнози. Докато изучава право в университета в Лайпциг, Брахе наблюдава планетарната среща между Юпитер и Сатурн и забелязва грешки в астрономическите прогнози.

През 1565 г., по съвет на чичо си, Брахе се завръща в Копенхаген. Същата година чичо му Йорген почина и Брахе, въпреки съпротивата на семейството си, получи голямо наследство, което използва за изследвания в областта на астрономията. На 29 декември 1566 г. 20-годишният Брахе се замесва в ожесточен спор с датския благородник Мандруп Парсбьог. Очевидно, въпреки че според изявлението на автора, Парсбьерг е пренебрегвал предсказанието на Тихо. Други казват, че тази битка произтича от просто математическо несъгласие.

Астрономите обаче не искаха да пропуснат обидата и всичко завърши с уличен бой. Някои източници посочват, че Тихо е победител, въпреки че късметът му е толкова лош, че фаталният удар, нанесен от противника му, разкъсва част от носа му. Оттогава Тихо Брахе трябваше да носи протеза, която според него била изработена от злато и сребро. Спор с датски благородник Това накара Брахе да загуби част от носа си и според него той трябваше да носи златна и сребърна протеза.

Подвизите на Тихо Брахе

подвизи на tycho

Част от богатството на астронома на чичо му било предназначено за финансиране на екстравагантни капризи. Например той отгледа джудже на име Джип и според самия Брахе има ясновидство. Поради социалните различия между тях, въпреки дълбокото им приятелство, двамата не могат да споделят маса по време на обяд, така че Брахе смята, че ако Джеп яде под масата, може да яде с него. Другата му странност е да има домашен любимец лос, който той нарече Рикс. Очевидно този елен живеел удобно в своя дворец в Уланиборг на мястото, което Брахе използвал като обсерватория.

Астрономическият център е бил резиденция, построена от датския крал Фредерик II между 1576 и 1580 г. Намира се на остров Ком, Дания. Очевидно Брахе има навика да утолява жаждата си с буре, пълно с бира. При една от злоупотребата с алкохол лосът загуби равновесие и си счупи врата при падане по стълбите.

Освен всички тези особености е добре известно, че преди изобретяването на телескопа Тихо Брахе е бил най-добрият наблюдател на небето. Тихо вярва, че напредъкът в астрономията не може да бъде постигнат чрез случайни наблюдения и специфични изследвания, но изисква систематични наблюдения и измервания, нощ след нощ, и използване на инструменти, които са възможно най-прецизни. Брахе се противопостави на Николай Коперник и защити хелиоцентричния геоцентричен модел, според който луната и слънцето се въртят около земята, докато Марс, Меркурий, Венера, Юпитер и Сатурн се въртят около слънцето.

Преди изобретяването на телескопа Брахе беше максималният представител на наблюдението на небето и не беше съгласен с теорията на Николай Коперник.

Нова в небето с твоето име

планетариум

През 1572 г. в съзвездието Касиопея се появява звезда, която никога досега не е била виждана на небето. Тази звезда всъщност е нова звезда и Брахе се интересува много от нея. Той прекара около година в различни наблюдения. Между тях можете да проверите дали няма паралакс (тоест няма разлика в позицията на външния вид), независимо откъде гледате. Появата на тази звезда е един от най-големите приноси на Брахе в областта на астрономията: противоречие във възгледа, че неподвижните звезди са неизменни и този възглед все още е валиден по това време. Днес тази свръхнова е кръстена на него.

През 1573 г. Тихо Брахе публикува първата си работа, която отразява неговото наблюдение: De nova Stella, работата му е много популярна. Също през същата година той имаше връзка с жена от селски произход на име Кирстен, той се присъедини към нея въпреки съпротивата на семейството си и я роди.

Брахе е първият човек, който вижда звезда в съзвездието Касиопея, което всъщност е нова звезда. Чрез това наблюдение той успя да опровергае все още валидното по това време мнение, че звездите са неизменни.

Смъртта на крал Фридрих II през 1588 г. означава това астрономът загуби правата си върху острова Хюен и пенсията, която получаваше от монарха. Поради тази причина той напуска Дания и е приет от крал Рудолф II в Прага през 1599 г. Рудолф II го назначава за кралски математик и му предоставя замък като обсерватория и плаща значителни разходи. По това време Брахе среща своя ученик, също известен астроном: Йоханес Кеплер. Въпреки че връзката им в началото беше малко нестабилна, Брахе и Кеплер в крайна сметка стигнаха до ползотворно сътрудничество.

Краят на астронома

На 13 октомври 1601 г. Брахе е поканен да проведе банкет в двора на барон Розенберг, покровител на Прага. По онова време се смяташе за грубо да ставаш от масата преди края на храненето и домакинът не идваше. По време на празника Брахе изпи твърде много вино и пикочният му мехур започна да го притиска, но тъй като не беше груб, той упорства по-дълго от предложеното. Това доведе до инфекция, която му попречи да уринира нормално, защото можеше да уринира само в редки случаи. След 11 дни страдания животът на астрономите внезапно приключи.

Надявам се, че с тази информация можете да научите повече за биографията на Тихо Брахе.


Бъдете първите, които коментират

Оставете вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

  1. Отговорен за данните: Мигел Анхел Гатон
  2. Предназначение на данните: Контрол на СПАМ, управление на коментари.
  3. Легитимация: Вашето съгласие
  4. Съобщаване на данните: Данните няма да бъдат съобщени на трети страни, освен по законово задължение.
  5. Съхранение на данни: База данни, хоствана от Occentus Networks (ЕС)
  6. Права: По всяко време можете да ограничите, възстановите и изтриете информацията си.